Общо показвания

10.02.12 г.

Маски за коса - направи си сама 1

Започвамо още една нова тема, но този път под формата на статии. В няколко части ще видите богат списък от най-различни маски за коси, които можете да приготвите в домашни условия, да ползвате по отделно или в комбинация, за да постигнете бляскав, здрав и свеж вид за косата си. 

Зимна маска

Малко по-трудна за изпълнение, но пък много ефектна е зимната маска от 200 мл ракия, в която е пусната шепа жито. Държи се на тъмно и топло място в продължение на 2 седмици. След това се прецежда и към течността се добавят 2 супени лъжици зехтин. От тази смес се втрива всеки път половин час преди миене.

За плътна коса с обем:

 Маска от 3 жълтъка, 1.с.л. зехтин и 1 кафяна лъжичка ром. Разбъркайте добре, нанесете сместа кичур по кичур и оставете да подейства около 20 минути. Добре е главата да се покрие с кърпа. Преди да се отмие, изплакнете с хладка вода.

За справяне с мазна коса:

Разбъркайте 1 яйце с 50 г. кисело мляко и нанесете върху вече измитата коса. Останете с маската 5 минути и отмийте с хладка вода. Хладката вода е задължителна, тъй като с гореща белтъкът на яйцето ще се пресече и ще остане в косата.
Маска против пърхот с хума и оцет:

Разбърква се в една купичка малко хума с 3 лъжици оцет. Бърка се с вода, докато стане на хомогенна кашица, подходяща за намазване по косата. Сместа може да се използва вместо шампоан.


Маска за лъскава коса:

Сока на 2 лимона се смесва с 1 с. л. масло от пшенични кълнове. Втрива се в корените и по дължината. След 20-30 мин. се измивате и накрая изплаквате косата си с подкиселена вода с 2 с. л. лим. сок.

Бързодействаща подхранваща маска:

Намазвате косата обилно с майонеза, увивате я с алуминиево домакинско фолио, а после и с хавлиена кърпа и така стоите между 60 и 120 мин. След това измивате косата с мек шампоан и я оставяте да изсъхне сама. Тази маска - италиански специалитет, се прави веднъж месечно до края на зимата.


Стимулираща маска:

5 хининови хапчета, стрити на прах, смесени с един жълтък и една ампула вит. А. Ако косата е по-дълга количеството на жълтъка и витамина става двойно. Маската се държи минимум един час, след което се отмива само с вода. На финала се изплаква с 1 л вода, в която е добавен и сокът на един лимон.





Няма коментари:

Публикуване на коментар