Общо показвания

14.02.12 г.

Маски за коса – направи си сама 3

В празничния ден, част от подготовката за дамите включва и грижа за косата. Ето и поредния списък с полезни и лесни маски за коса.



Маска за възвръщане блясъка на косата:

Изцедено кисело мляко или заквасена сметана се смесват с пасирани плодове по избор. Получената каша се разнася по цялата коса и се оставя за около 30 минути. След това се измива само с вода и един жълтък, без никакъв шампоан.

Подхранваща маска с мед, жълтък и плодове:

Един жълтък се смесва със супена лъжица мед. Към тях се добавят пресен гроздов сок, смачкани ябълки и пасирана печена тиква. Маската се държи около половин час, след което се изплаква само с вода.

Смес за пухкава коса:

За пухкава и лъскава коса се прави настойка от ревен, коприва, лайка, дъбова кора (по равни части). От сместа се взема 1 суп. лъж. за 1 л гореща вода, като съдът се захлупва. Течността се прецежда след половин час. Косата се изплаква след измиване.Ако косата оредява, се приготвя настойка от жълт кантарион, коприва, шишарки от хмел, цветове от невен (равни количества). Нарязват се, заливат се с гореща вода (1 л). След като течността изстине, се прецежда, към нея се прибавя 1 ч. лъж. растително масло.Косата и кожата на главата се навлажняват добре.

Маска за коса със зехтин:

Една трета от пакетче хума - може би 4- 5 суп. лъжици и
зехтин се разбъркват, колкото да стане кашичка, прибавя се един жълтък и сока на един лимон. Всичко се обърква хубаво и на мокра, леко подсушена коса се намазва обилно.После се слага найлонова шапка и така се стои около час. Измива се после с шампоан на 2 пъти и накрая с разреден ябълков оцет в една кофичка от кис. мляко и така зехтинът се отмива.

Маска за укрепване на косъма:

Затоплете 10 мл зехтин, разделете косата и с помощта на четка нанесете зехтина. Разрешете косата, за да разпределите зехтина равномерно по цялата коса. Покрийте главата с найлонова шапчица. Оставете маската 15-30 минути. Ако косата е много изтощена оставете маската на главата за една нощ. Измийте косата с шампоан и изплакнете добре.

Маска за блясък и растеж с Тривитаминол /много ефикасна  /

2 суп. л. Тривитаминол /комплекс от Витамини А, Д3 и Е, продава се във ветеринарните аптеки/
1 суп. л. свинска мас
1 суп. л. ракия
1 суп. л. оцет
2-3 капки газ 

Няма коментари:

Публикуване на коментар