Общо показвания

23.02.12 г.

Грижа и гимнастика за уморени очи


За уморени или възпалени очи е много полезно да се направи отвара от магданоз, мента, лайка или черен чай.  Течността се изсипва в чашка, която се прилепя до окото. Когато наведете главата си назад можете да облеете очната ябълка със сместа, като мигате, въртите окото и така няколко секунди. След прочедурата е хубаво да овлажните кожата на очите с крем, за да има пълен ефект от „банята”.
Друго освежаващо средство при подобен проблем е билковият крем за очи.  Такъв компрес отново се напоява с течност от попарени лайка, мента, копър или магданоз, като водата е хладка и се използва памук.  Тампоните престояват на клепачите до 3 минути и така няколко пъти.  След това е препоръчително да освежите кожата с хладна вода и нанесте мазен крем за финал.
Млечните компреси за очи са друго помощно средство при преуморени и зачервени очи. Те могат да отстранят възпаления, да успокоят и да умекотят. Прясното, неварено мляко се напоява на памучни късове, които се оставят да действат до 5 минути на затворени клепачи. Накрая очите се изплакват с вода и се подсушават.
Разбира се здравето на очите не може да се гарантира само с отвари и кремове. Необходимо е да щадите очите си, да ползвате защитни очила за компютър или срещу слънце, да лекувате проблеми със зрението, своевременно, дори да правите гимнастика за виталност на очите.
За последното ви предлагаме следните упражнения, които ще съхранят зрението ви, ще укрепят очните мускули, ще засилят дори способността ви за фокусиране.  Изпълнявайте ги често, като запазите седнала позиция, с изправен гръб и глава.
1.      Движете очните ябълки нагоре, надолу по два пъти и затворете очи. Повторете цялото действие три пъти.
2.      Гледайте нагоре,напред,надолу и напред. Повторете три пъти. Оставете очите да починат като ги затворите за малко.
3.      Поглеждайте наляво и надясно, повтаряйки отново три пъти.
4.      Поглеждайте с очите в диагонал. Първо в посока нагоре и вляво, след това надолу и вдясно.  Повторете три пъти, затворете очи за почивка и изпълнете упражнението огледално.
5.      Погледнете първо върха на носа си, а след това далечна точка, като повторите задачата пет пъти и затворите накрая.
6.      Погледнете не много приближен върхъ на някой от пръстите си, а след това – в далечина. Повторете пет пъти и си починете.
7.      Опражнявайте дълго гледане на предмет без да мигате, но без да се напрягате или втренчвате.
8.      Замижете и силно притиснете клепачите, след което мигайте бързо известно време. Повторете три пъти и починете като затворите очи. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар